Sałatka zimowa z cieciorką

Przedstawiam Wam przepis na sycącą sałatkę zimową na bazie komosy ryżowej i cieciorki, która może zastąpić kolację lub śniadanie albo stać się wspaniałym dodatkiem do innych dań czy po prostu smaczną przekąską. Dobrym pomysłem jest też zapakowanie jej w pojemnik i zabranie do pracy/szkoły/na uczelnię jako drugie śniadanie.

Składniki:

½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
1½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
50 g rukoli
1 awokado
2 łyżki oliwy z oliwek
wędzona papryka
2 łyżki sezamu
garść ulubionych nasion/orzechów (np. orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni, słonecznika lub miks ziaren)
sól i pieprz do smaku

Sos paprykowy:

1 czerwona papryka
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
wędzona papryka
papryka chilli w proszku
tymianek / oregano lub inne ulubione zioła
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw wędzoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Następnie podsmaż ją na patelni lub wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut.

Przygotuj sos: zblenduj pokrojoną paprykę, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz przyprawy.

Do dwóch misek nałóż cieciorkę, komosę, dodaj pokrojone awokado oraz liście rukoli. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę polej sosem paprykowym i posyp sezamem.

Smacznego!

 

 

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.