Kryształy japońskie (algi morskie) – jak hodować?

Hodowlę kryształów japońskich może prowadzić każdy – jest ona mało wymagająca i prosta w swoim rozwoju i rozroście. Gotowy kefir wodny z kryształków smakuje jak delikatny szampan – jednak smak nie każdemu może pasować.

Co potrzebujemy?
2 łyżki stołowe kryształków japońskich
1 litr wody
2-6 łyżek cukru
6-7 rodzynek
szklany litrowy słoik
plastikowe sitko
plastikowa/drewniana łyżka
coś do przykrycia: gaza/papierowy ręcznik/ściereczka
gumka recepturka

PROPORCJA W SKRÓCIE: 2 łyżki stołowe kryształków japońskich na 1 litr wody + 2-6 łyżek cukru + 6 rodzynek na 24-48h

Hodowla krok po kroku:

  • Wlej do słoika niewielką ilość ciepłej wody. Dodaj ok. 4 łyżki cukru, rozmieszaj do rozpuszczenia się. Różne źródła podają inną ilość cukru na 1 litr wody. Preferowana ilość to od 2 do 6 łyżek.
  • Kryształy japońskie przepłucz na sitku pod strumieniem letniej wody.
  • Umieść je w słoiku z przygotowanym roztworem.
  • Dopełnij zimną wodą do 1 litra.
  • Dorzuć ok. 6 rodzynek (lub suszone morele albo figi).
  • Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw w bezpieczne, ciepłe, jasne miejsce na 24-48 h.
  • Odcedź kryształki na plastikowym durszlaku.
  • Gotowy wodny kefir nadaje się do wypicia od razu (świeżość zachowuje 24-48h).
  • Powtórz wszystkie kroki cyklu.

WAŻNE ZASADY HODOWLI

  • UŻYWAMY NIEMETALOWYCH PRZEDMIOTÓW! Kontakt kryształów japońskich z metalem (zwłaszcza aluminium) zabija kolonię – kryształki przestają się namnażać i tracą swoje właściwości. Co zatem używamy? Drewniane, szklane i plastikowe durszlaki, słoiki i łyżeczki.
  • Nie zakręcaj słoika! Podczas fermentacji wydziela się dwutlenek węgla, który może z impetem rozsadzić naczynie!
  • Suszone owoce (rodzynki, figi) należy wymieniać co tydzień lub co parę dni. Brak cukru i/lub owoców spowoduje obumarcie kolonii.
  • Kryształy japońskie niszczy obecność dymu papierosowego!
  • Optymalna temperatura hodowli to 18-25°C (temperatura pokojowa).
  • Kryształki lepiej rosną, jeśli je się nie za każdym razem przepłukuje, np. co drugi-trzeci raz.
  • Do hodowli używać można wodę mineralną (koniecznie niegazowaną!), przegotowaną a także kranową, jeżeli jest dobrej jakości i niechlorowana. Podobno dobra jest też woda kokosowa.

Nadmiar kryształków można przechowywać w lodówce w większej ilości cukru i  małej ilości wody nawet przez 1-2 miesiące. Sprawdzone.

Zapasy na dłużej
Kryształki zalane wodą z cukrem i rodzynkami można przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanych butelkach z klamrą, najmniej tydzień do dwóch. Powstaje pyszny gazowany napój – w połączeniu z sokiem jest jak musujący szampan.

Owocowa woda kefirowa

  • Po odcedzeniu kryształków do wody kefirowej dodaj owoce pokrojone w kostkę. Ja najbardziej lubię dodać jabłka, borówki i maliny z domowego ogródka. Odstaw naczynie na 1-2 dni w ciepłe miejsce lub do lodówki na dłużej. Przecedź.  Powstały napój możesz pić od razu albo przechowywać jeszcze przez kilka dni w lodówce.
  • Wodę kefirową można łączyć z rożnymi sokami, np. pomarańczowym czy winogronowym bezpośrednio po odcedzeniu.

Jeszcze jedna informacja. Może kogoś przerażać spora ilość cukru dodawana do hodowli. Cukier jednak jest pożywką dla ziaren kryształkowych, nie dla nas. Dla nas zostaje go niewiele. Im dłuższy czas fermentacji, tym mniej cukru. Jak się okazuje, woda kefirowa jest dobra dla cukrzyków, moja kuzynka potwierdza, że obniża poziom cukru we krwi.

Algi znakomicie nadają się jako naturalny kosmetyk do usuwania zmarszczek i jako odżywka dla włosów. Podobno bardzo dobre efekty przynosi nacieranie głowy algami przy łupieżu i łuszczycy. Świeżo odcedzona  po fermentacji woda kefirowa jest świetnym tonikiem do twarzy.

Z wodą kefirową i z kryształkami możesz tworzyć różne własne, oryginalne kombinacje. Zachęcam Cię do eksperymentowania 😉

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *