Fenomen natury: grzybek tybetański

Cóż kryje się za tą tajemniczą nazwą? Grzybek tybetański to specyficzna  forma zakwasu dodawanego do mleka by wyprodukować kefir. Swoim wyglądem przypomina różyczki kalafiora. W skład ziaren kefirowych wchodzi wiele gatunków bakterii kwasu mlekowego i octowego oraz drożdży. Wszystkie te organizmy są powiązane ze sobą matrycą białek i specjalnym polisacharydem o nazwie kefiran. Co ciekawe – mimo, że jest ich bardzo wiele, zachowują się jak jeden organizm! Grzybki te znane są w różnych częściach świata od setek lat, jednak nadal nie wiadomo jak powstały. Przyjmuje się, że pochodzą z Kaukazu i jako pierwsi hodowali je mnisi tybetańscy – stąd też nazwa.

Na grzybki kefirowe natknęłam się całkiem przypadkowo jakieś 1,5 roku temu buszując po Internecie. Temat zaciekawił mnie na tyle, że postanowiłam je zakupić. W krótkim czasie okazały się rewelacją i zagościły u mnie na stałe razem z kryształkami japońskimi. Początkowo nie mogłam wyjść z podziwu, jak to natura sprytnie wymyśliła, że takie niepozorne grzybki produkują kefir. Bywało, że wpatrywałam się w słoik z uśmiechem i zaciekawieniem 😀 Któryś ze znajomych, gdy zobaczył u mnie grzybki po raz pierwszy i wytłumaczyłam mniej więcej o co chodzi, powiedział zszokowany: „Hodujesz zwierzęta w słoiku?!”

Dla ciekawskich umieszczam listę mikroorganizmów, które mogą  wchodzić w skład ziaren:

  •  Gram-dodatnie, homo- i heterofermentatywne bakterie kwasu mlekowego i octowego: Lactobacillus caucasicus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus bulgaricum, Lactobacillus casei, Lactobacilus kefir, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactobacilus kefigranu, Lactobacillus helveticus ssp. jogurti, Lactubacillus lactis ssp. lactis, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus cellobiosuss, Lactococci lactis ssp. lactis 1, Lactococci lactis ssp. lactis 2, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Streptococcus thermophilus, Lactococcus filant, Streptococcus durans, Leuconostoc dextranicum, Leuconostoc kefir, Leuconostoc lactis, Leuconostoc mesenteroides ssp. mesenteroides i Leuconostoc mesenteroides ssp. cremoris;
  • Gram-ujemne bakterie kwasu octowego: gatunki z rodzaju Acetobacter;
  • Drożdże fermentujące laktozę oraz niefermentujące: Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces marxianus, Torula kefir, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces unisporus, Candida keyfr, Saccharomyces rouxii, Torulaspora delbrueckii, Debaryomyces hansenii, Candida holmii, Zygosaccharomyces sp., Candida lipolytica i Cryptococcus humicolus.

Kefir wyprodukowany przy pomocy grzybka tybetańskiego jest ceniony za niezwykłe właściwości lecznicze. Mikroorganizmy dostarczone wraz z kefirem do naszego organizmu zasiedlają układ pokarmowy. Pomagają odbudować florę bakteryjną, która w dzisiejszych czasach przy nieprawidłowym odżywianiu jest często zaburzona. A jak wiadomo – zdrowe jelita = zdrowy człowiek. 🙂 Nie na darmo w języku tureckim słowo keif (kefir) oznacza dobre samopoczucie 😉

Odkąd znam te grzybki, podchodzę z dużym dystansem do preparatów probiotycznych stosowanych przy antybiotykoterapii. Czy czytałeś kiedyś skład takiego preparatu? Otóż zawierają one przeciętnie od 2 do 10 szczepów bakterii. A ile znajdziemy w naszym domowym kefirze? 20-30 gatunków z pewnością. I na dodatek jest to produkt łatwo przyswajalny dla naszego organizmu, bo pochodzi na natury. Oprócz bakterii zawiera białka, aminokwasy, wiele witamin i minerałów…. lista jest bardzo długa. Jest też tani, bo kosztuje nas jedynie zakup mleka. Kefir z grzybka warto pić na co dzień, nie tylko gdy coś nam dolega 😉

Jak hodować grzybka tybetańskiego i przyrządzać zdrowotny kefir? kliknij TUTAJ

Gdzie kupić starter? Najlepiej najpierw popytać znajomych, być może hodują i będą chcieli się z nami podzielić. Podczas fermentacji biomasa grzybka zwiększa się, toteż po pewnym czasie mamy go po prostu za dużo. Ja kupiłam grzybka przez Allegro. Za łyżeczkę grzybka i łyżkę kryształów japońskich razem z przesyłką zapłaciłam jedynie 5zł. Bo zdrowie jest tanie. Bajecznie tanie.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *