Fenomen natury 2: kryształy japońskie (algi morskie)

Niedawno pisałam o grzybku tybetańskim, dzisiaj będzie o podobnych mikroorganizmach. Kryształki japońskie hoduję z większymi lub mniejszymi przerwami od ok. 1,5 roku i jestem z nich bardzo zadowolona. Obecnie leżakują w lodówce, ale czuję, że warto znów uruchomić produkcję kefiru.

Kryształy japońskie zwane są popularnie (chociaż błędnie) algami morskimi. Co to takiego? To bakterie i drożdże występujące w zbitych koloniach, przeprowadzające proces fermentacji. Mają postać kruchych kryształków o dużej przejrzystości i nieregularnym kształcie. Zbudowane są z dekstranu – polisacharydu złożonego z cząsteczek glukozy.  Przy ich użyciu produkuje się bardzo zdrowy kefir wodny. Kryształki umieszcza się w posłodzonej wodzie z dodatkiem rodzynek. Po pewnym czasie, gdy zajdzie proces fermentacji, odcedza się i pije zdrowotny napój. Pochodzenie alg (podobnie jak grzybka kefirowego) nie jest znane. Wiadomo tyle, że można znaleźć je w Meksyku w niektórych gatunkach kaktusów.

Przefermentowaną przez siebie wodę z cukrem algi wzbogacają w związki korzystne dla naszego zdrowia. W kefirze wodnym znajduje się: dwutlenek węgla, alkohol etylowy (ok. 1,5%), kwas mlekowy a także cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitamina A, witaminy B, C, E, K i PP, proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych.

Kefir poprawia metabolizm, odbudowuje florę bakteryjną jelit, wspiera pracę wątroby, system odpornościowy, pomaga zwalczyć różnego rodzaju stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn. Zewnętrznie stosuje się go w celach antybakteryjnych i antygrzybicznych. Ma jeszcze wiele innych prozdrowotnych właściwości i zastosowań, ale nie będę tu wymieniać wszystkiego, bo wyjdzie na to, że jest lekiem na wszystko 😀 Ogólnie rzecz biorąc pomaga przywrócić naszemu organizmowi homeostazę, czyli wewnętrzną równowagę.

Kefir wodny możemy pić przez cały czas. Jest bardzo pyszny, w smaku trochę podobny do szampana. Idealny na lato, gdyż świetnie gasi pragnienie (przez pewien czas robiłam kefir nawet w bańce 5-litrowej, to było szaleństwo 😀 ) Ponadto świetnie nadaje się dla osób z nietolerancją białka mlecznego, które nie mogą pić kefiru mlecznego.

Gdzie kupić kryształki? Najpierw popytać znajomych. Jeżeli hodują to z pewnością się z nami podzielą, gdyż algi rosną w zabójczym tempie (znacznie szybciej niż grzybek kefirowy). Po pewnym czasie mamy ich tak dużo, że nawet jest problem co z tym zrobić. Po 3-4 miesiącach miałam ich kilka litrów. To, czego nie udało mi się wydać znajomym, wyniosłam na ogród aby użyźniły glebę. Algi możemy również kupić na allegro, często w pakiecie z grzybkiem tybetańskim lub kombuchą (grzybkiem hodowanym na herbacie – jeszcze nie hodowałam).

Jakie mikroorganizmy mogą występować w kefirze wodnym?

  • Bakterie:
    Species Lactobacillus: L. acidophilus, L. alactosus, L. brevis, L. bulgaricus, L. casei subsp. casei, L. casei subsp. pseudoplantarum, L. casei subsp. rhamnosus, L. casei subsp. tolerans, L. coryneformis subsp. torquens, L. fructosus,        L. hilgardii, L. homohiochi, L. plantarum, L. psuedoplantarum, L. reuteri, L. yamanashiensis
    Species Pediococcus: P. damnosus
    Species Streptococcus: S. agalactiae, S. bovis, S. cremeris, S. faecalis, S. lactis, S. mutans, S. pneumonia, S. pyogenes, S. salivarius, S. sanguinis, S. suis,S. viridans
    Species Leuconostoc: L. mesenteroides
    Species Bacillus: B. subtilis, B. graveolus
  • Drożdże:
    Species Saccharomyces: S. bayanus, S. boullardii, S. cerevisiae, S. florentinus, S. pretoriensis, S. uvarum
    Species Kloeckera: K. apiculata
    Species Hansenula: H. yalbensis
    Species Candida: C. gueretana, C. lamica, C. valida
    Species Torulopsis: T. insconspicna

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *